Висша лига или странноприемница за грандове

Filed under: България - А група by: ceco

Българският футбол все повече губи популярността си и ако не са абсурдните решения на БФС, от където умишлено поддържат интереса към играта, може би тотално ще замре. Явно изхвърлянията от елита на редица грандове, неяснотите с лиценза, неразбориите с това, в кои точно ешелони трябваше да играят ЦСКА и Локомотив(Сф), реалното класиране в А група, недоизясненото „правило 21“, което доведе до комични ситуации, в които отборите вадеха младите си футболисти, след 10 минути игра, не са достатъчни за сезон и половина. Сега господата от „ Иван Асен II” искат за пореден път да запишат имената си с „черни букви“ в историята на българския футбол. И то по изключително неадекватен начин.

След като изхвърлиха ЦСКА, Литекс и Локомотив(Сф) от елита, футболните ни ръководители търсят начини да ги върнат. И трите отбора бяха напълно закономерно извадени от А група, след като бяха спазени всички разпоредби. Незнайно защо обаче почнаха да се търсят „вратички“, за да бъдат върнати. Това е демонстрация на всякаква липса на достойнство, след като от БФС „плюят“ върху собствените си правила. Никой не може да отрече, че това са големи отбори с общо 39 шампионски титли, със славна история и огромна заслуга за развитието на български футбол, но който сбърка трябва да си понесе последствията. В Италия никой не се съобразяваше с имена като Ювентус, Милан, Интер и Фиорентина, когато им наложиха изключително тежки наказания, а флорентинци извървяха пътя от най-долните ешелони в страната, за да се завърнат там където им е мястото. Защо за нашите отбори това да не важи?

Първо, както многократно алармирах ЦСКА, не трябваше да започва участието си от В група, а от областните групи, тъй като клубът бе обявен в несъстоятелност, но отново се намериха пролуки в системата, чрез които да бъдат нарушени наредбите. Искаха нов клуб щяха да го получат, но да започнат както си му е редът от „дъното“, така както направи тимът на Локомотив(Сф), който регистрира изцяло ново дружество, без никакви задължения. В ЦСКА обаче искат и „Вълкът да е сит и агнето да е цяло“. Е това няма как да се случи. Сега се говори, че новото дружество ФК „ЦСКА“ АД на Гриша Ганчев щяло директно да се включи в новосформираната Висша лига. Каква Висша лига ще е това и с какво ще е по-различна от доскорошната А група със 14 и 16 отбора, от която всички се оплакваха, заради голямата бройка на съставите, поради което нямало конкуренция, а двубоите лесно се манипулират. Нима с едно име ще сменим нагласите на хората и ще променим футбола си. Можем да го направи елитарен, но не и елитен. В тази Висша лига ще влизат само отбори с пари, а всички останали, които използват единствено футболни средства могат да гледат по телевизията футбол от „висша“ класа, за която вероятно ще се плаща още повече.

Защо в БФС позволяват на всякакви фалирали и пререгистрирали се отбори да прескачат по 1,2 или 3 сезона и да се включват директно в първия ни ешелон, докато другите години наред се борят за това право. Да за всеки е ясно, че А група без ЦСКА, Литекс и Локомотив(СФ) няма да е същата, но какво да кажат отборите от Б група, чиито квоти за майсторската ни група бяха намалени до 1+1. Освен това не е много сигурно, че отборът спечелил промоция като победител и евентуално вторият отбор спечелил баража ще покрият изискванията за новата Висша лига. Това може да обезсърчи редица кандидати още от сега и бързо да дръпнат „ръчната спирачка“, много преди края на сезона, което отново е предпоставка за „черно тото“. А и ако критериите за лицензиране във Висшата лига са по-сериозни от досегашните, кое гарантира че ще има 14 или 16 отбора, които да ги покрият, като се има предвид, че сега това е трудно и за 10-те ни участника в елита. Нима няма да се стигне пак до комична ситуация с малко отбори, но сред тях да са прогонените грандове. На всичко отгоре, ако наредбите се спазват докрай Литекс не би трябвало да има право да играе в първия ни ешелон през новия сезон, тъй като това е строго забранено. Новата Висша лига обаче няма да спазва никаква йерархия. В нея ще се влиза като на концерт, плащаш си и си вътре, не си плащаш гледаш по телевизията. Най-лошото е , че УЕФА няма право да се бърка във вътрешното структуриране на първенствата, така че тази пародия вероятно ще бъде осъществена.

Но какво точно ще представлява така наречената ни Висша лига. Според запознати щяла да бъде по шотландски модел. Същият шотландски модел, по който някои наивници се опитваха да спасят ЦСКА и да запазят традициите на автентичното дружество. Да, но ние не сме Шотландия, при нас нещата се случват по коренно различен начин. Там всички 42 отбора от лигите им имат равен дял и вземат решения по разпределението на телевизионните права наредбите и всичко останало. Нещо подобно искат да се получи и при нас. Всеки един от участниците в Лигата ще има равен дял от фирмата, която ще администрира първенството. Тя може да избере борд на директорите, който да следи за изпълнението на правилника и разпоредбите, но единствено футболните клубове могат да налагат промени по устава за първенството. Изпадналите отбори ще губят дела си от дружеството, докато новите тимове автоматично ще се сдобиват с техния дял.

До тук добре нещата изглеждат демократични, но дали няма този „лъвски пай“ да се услади на по-богатите отбори и да превърнем лигата в затворено общество, както се е случвало с Висшата лига на Англия преди години. Да квотният принцип ще се запази ще има изпадащи и влизащи отбори, но при положение че разполагат със значително по-голям бюджет от тимовете в Б група дали няма да се превърнат в асансьорни отборчета, които лавират между двата ешелона, за да прибират нужните средства за съществуването си, докато сериозни футболни школи могат да преустановят мизерното си кретане в Б група, без никакви надежди за бъдещето.

Цветелин Петков

Leave a Reply