Литекс стига до арбитраж

Filed under: България - А група by: ceco

Ръководството на Литекс обяви официално, че ще отнесе казуса с изхвърлянето си от А група до Спортния арбитраж в Лозана. Въпреки, че „оранжевите“ не получиха спогодба с БФС да отправят до спортния арбитраж, ловчанлии ще опитат да се преборят за правата. Президентът на клуба Трифон Попов разкри 3-те точки, за които клубът ще настоява.

Първо: 4-кратните шампиони на България ще претендират за запазване на мястото си в елита.

Второ: ако това бъде изпълнено, наказанието им да бъде заменено с друго(отнемане на точки или финансова санкция).

Трето: ако бъдат извадени окончателно от елита, да получат право да се завърнат в А група, при спечелна промоция от дублиращяи отбор на Литекс.

Един поглед към регламента на БФС показва, че при подобно наказание извадения отбор няма право да се възвърне в ешелона, който е напуснал през следващия сезон. Освен това дублиращият им отбор трябва служебно да бъде изпратен в аматьорските лиги, независимо от мястото, което ще заеме в крайното класиране на Б група.

Всичко това обаче са хипотези, тъй като без сключено споразумение с БФС, ловчанлии, дори нямат право на арбитраж. Същият проблем преди време имаха и ЦСКА, които не стигнаха до такова споразумение с футболната ни централа. В последствие футболната ни управа бе глобена от УЕФА, но това не промени нищо, а ЦСКА загуби европейския си лиценз.

Щабът на Левски подобно на „оранжевите“ ще опита да промени класирането в А група и да предотврати анулираните точки от актива на Литекс, за да не получи Лудогорец предимство от 5 точки.

Leave a Reply