Мач на честта или опит за чудо

Filed under: Други спортове by: ceco

Тази вечер от 18:00 ч. българският национален отбор по волейбол ще изиграе последният си двубой от група Б на европейската олимпийска квалификация в Берлин. Съперник на „лъвовете“ е най-силният отбор в света през последните 2 години – Франция. Младият тим на „петлите“, чието най-силно „оръжие“ е колективът сензационно се превърна в абсолютен воелйболен хегемон в последно време. “Синьо-белите“ сразиха съперниците си във всичките си 12 двубоя от втора дивизия на Световната лига и в последствие детронираха Бразилия, САЩ и Сърбия, за да триумфират с титлата в елитната дивизия. Напълно закономерно достигнаха и до първата позиция на Европейското първенство през септември, отново без да допуснат поражение.

Неслучайно възпитаниците на Лоран Тили бяха определени за най-сериозният фаворит в немската столица. Европървенците започнаха с убедитлен успех над Русия с 3:1, след коеот последва закономерно 3:0 над Финландия. За да са сигурни за полуфиналите, французите трябва да достигнат до гейм в днешния си двубой срещу България или ако загубят с 3:0, общата разлика в точките записани в двубоя да не надвишава 21. До там едва ли ще се стигне предвид огромната разлика в класите, но единствено подобно чудо ще направи „трикольорите“ втори в групата и ще ги изпрати на полуфинал срещу победителя от другата група. Два спечелени гейма за „петлите“ пък ще означават първа позиция за тях в потока, независимо от крайния изход на срещата.

В последната година се изправихме на два пъти срещу французите пред родна публика. Първият път бе финалният двубой от втора дивизия на Световната лига, когато Нгапет и компания ни сразиха с категоричното 0:3. Няколко месеца по-късно французите осъщесвиха впечатляващ отбрат срещу „лъвовете“ на европейското първенство в България и Италия, достигайки до 2:3, след като губеха с 2:0 гейма, а третата част се движеше равностойно до 20:20 точки.

Както и да завърши днешният двубой, момчетата на Пламен Константинов трябва да изиграят двубоя с чест и високо вдигнати глави, заради всичко, което направиха през миналата година.

Leave a Reply