Ники Николов: „Очаква ни мини Европейско“

Filed under: Други спортове by: ceco

Празниците свършиха, но най-големите герои на България през миналата година, а именно волейболните национали нямаха никакво време да почиват. „Лъвовете”, които успяха да обединят нацията със сърцатата си игра, трябваше да пренебрегнат близките си, за да бъдат на висота за решителната европейска олимпийска квалификация в Берлин. Един от идолите на българите Ники Николов бе в приповдигнато настроение и с присъщата за него емоционалност изказа искреното си мнение, както за престояюия квалификационен турнир, така и за множеството спекулации и инсинуации, които се исипаха по негов адрес, относно неучастието му на Европейското първенство в България и Италия.

-          Здравей Ники, можеш ли да отделиш няколко минути за front.bg?

-          Да, разбира се.

-          Преминахте през тежък лагер по празниците, доволен ли си от постигнато?

-          Да, празниците преминаха в тренировки, но те бяха изключително ползотворни и смятам, че се намираме в добра форма. Напълно готови сме за предстоящия турнир.

-          Какви са очакванията ти за надпреварата в Берлин? Франция ли е големият фаворит за директната квота?

-          Не мога да кажа, че има изявени фаворити в турнира. Надпреварата в Берлин ще бъде едно мини Европейско първенство. Всички най-добри на Стария континент с изключение на Италия са тук, а залогът е сериозен олимпийската квота. Силите са доста изравнени и могат да се получат всякакви резултати.

-          Франция също показа, че не е непобедима, губейки с 0:3 от Белгия в последната си контрола.

-          Няма непобедими отбори в спорта. А и на тези контроли могат да се получат всякакви резултати. Важна е моментната форма и мотивацията на всеки един от отборите.

-          Русия няма да може да разчита на част от най-добрите си играчи. Дава ли това по-големи шансове на останалите отбори?

-          Русия си е Русия, с какъвто и състав да излезе. Те са в състояние да сформират няколко силни национални отбора. Сами видяхте, че спечелиха олимпийската титла с един състав, а само година по-късно с коренно различни състезатели станаха шампиони и в Световната лига. Руснаците никога не бива да бъдат подценявани.

-          Да, но отсъствието на ключова фигура като Мусерски, вероятно ще се отрази на самочувствието им?

-          Не ми се вярва. Разполагат с достатъчно класни състезатели, за да могат винаги да бъдат наредени сред фаворитите. И Мусерски не е незаменим.

-          Като говорим за отсътващи, няма как да не те питам и за Тошко Алексиев и Цецо Соколов. До каква степен ще повлияе на атмосферата в отбора, тяхната липса.

-          Тошко и Цецо са изключително важни за отбора. Ние не сме страна с неограничен ресурс от волейболисти. Нормално е отсъствието на всеки един състезател да се отразява на цялостното представяне на тима. Точно затова обаче сме отбор, за да се справяме с трудностите. Важното е да покажем най-доброто от себе си и ако го направим, мисля, че имаме сили да попаднем в топ 3 на турнира.

-          Като говорим за трудности, не мога да не те върна към Европейския шампионат. Появиха се много спекулации, заради това, че не успя да се включиш в първенството на Стария континент. Стигна се дори до крайни мнение, че ти и Анрей Жеков сте в отбора по заслуги.

-          Радвам се, че след толкова време най-сетне някой се осмели да ме попита в очите, каква е истината, вместо да чете глупости от тук и там, разни свободни съчинения и клюки. След края на Европейското върху мен бе излята огромна „помия”. Бях обявен за дезертьор, симулант и какъв ли не още. Всичко това е абсурдно, а човекът, който е сътворил тези инсинуации ще си плати. Истината е, че получих разтежение, което не ми позволи да играя.

-          Може би, съмненията са се породили от факта, че веднага след Европейското ти се включи активно в Световното клубно първенство, където отново завърши на 4-та позиция, заедно с първенеца на Азия – Пейкан. Беше ли запознат Пламен Константинов с разтежението и нямаше ли възможност да бъдеш заменен от друг състезател?

-          Да, вярно е играх на Световното клубно първенство. Контузията, която ме извади от строя за Европейското се получи на тренировката, преди първия ни мач с Германия. Не знам дали някой може да реагира толкова бързо и да нправи промяна в окончателния списък. Аз говорих с Пламен и също предложих да бъда заменен, ако има такава възможност. Нереалистично е да се мисли, че съм симулирал и това може да хрумне само на човек, който не е с всичкия си, тъй като цяло лято се подготвях за това Европейско първенство. Ако исках да симулирам щях да го направя тогава, а не „на прага” на шампионата в България.

-          Да, така е ти беше в чудесна форма на Европейските игри и дори стана най-резултатният играч на тима по време на надпреварата в Баку. Благодаря за отделеното внимание и успех.

И аз благодаря. И се радвам, че имах възможност да обесня реалната ситуация, около невъзможността ми да участвам на Европейското.

Leave a Reply