Почти се сбогувахме с Рио

Filed under: Други спортове by: ceco

Българският национален отбор по волейбол погреба надеждите си за Рио, след като загуби с категоричното 0:3 от състава на Русия във втория си двубой от груповата фаза на европейската олимпийска квалификация в Берлин. В отделните части нашите отстъпиха с 25:20, 25:22 и 25:17. Така шансовете ни останаха само теоритични, след победата на Франция над Финландия с 3:0. Русия вече е сигурен полуфиналист, а за да достигнем до втората позиция в групата се нуждаем от „чудо”. Не само, че трябва да победим французите с 3:0 гейма, но и да компенсираме пасив от 54 пункта в баланса между точковото съотношение. За да се случи това разликата в геймовете ни не трябва даа пада под 10 точки, тоест да печелим с по 25:15 или още по-категорично, което срещу тим като Франция граничи със сферата на фантастиката.

Руснаците Влязоха в двубоя много по-мобилизирано и заслужено поведоха с 4:2. „Лъвовете” така и не успяха да стабилизрат посрещането си, но се възпозлваха от 2 непредизвикани грешки на съперника и съкратиха разликата до 8:7, при първата техническа пауза. Веднага след това мощните атаки през центъра за „Сборная” довеедоха до серия от 4 порени точки, второто задължително прекъсване дойде при аванс от 16:13 за руснаците. Въпреки отчаяните ни пити да се върнем в гейма, „руската машина” успя да увеличи разликата до 4 точки, а в края на първата част, реализира и първия си геймбол за 25:20.

Втората част започна много по-добре за „трикольорите”. Възпитаниците на Пламен Константинов си соигуриха аванс от 3:1 точки, но това бе първият и споледен момент в двубоя, когато бълагрите имаха преддимство. Олимпийският шампион отново превключи на други обороти и успя да реализира 6 поредни точки, а в последствие да се оттегли в почивка, при 8:4. Неубедителният Мирослав Градинаров бе сменен С методи Ананиев, з даа се стабилизира посрещането, но и това не успя да спре „артилерийските залпове” на руснаците от сервис. Блестящият в този мач Сергей Гранкин „разстреля” българите за 12:7. Методи Ананиев върна един ас и успяхме  намалим аванса до 16:13, при второто техническо прекъсване. В тази трудна ситуация Тодор Скримов отново напомни за високата си класа и реализира 2 директни точки то сервис, които върнаха българите в двубоя. Чудесни отигравания на Владо Николов и Теодор Тодоров запазиха равенството до 17:17. В каря на гейма обаче руснаците отново бяха по-съобразителни, а атаките им от зона 3 бяха напълно безпрепятсвени. Максим Михайл;ов и компания достигнаха до 3 геймбола при 24:21, кгато звездата наа тима допусна грешка при сервиса. Това оабче не поречи на олимпийските първенци да поведат с 2:0, сле поредна отлична атака през центъра на александър Волков за 25:22.

Третата част с епревърна в иситнски „кошмар” за нас. Тотално рухналите „трикольори” изгледаха първите 5 точки от гейма, когаато руснаците се забавляваха на игрището. Закономерно паузата дойде при 8:3 за възпитаниците на Алекно. Едва тогава Пламен Константинов реши да замени един от двамата си напълно безидейни централни блокировачи. Теодор Тодоров напусна терена за сметка на Виктор Йосифов, което оказа полозижетелн ефект заа 7:11, но това бе всичко. В средата на гейма руснаците отново активизираха блока и атаките през центъра, което доведе до 18:11, в тяхна полза. При това положение Гибона извади и Георги Братоев, отписвайки срещата. Нашите се опитаха да бъдат равностойни до края, но силите им достигнаха за 25:17.

Най-резултатен за нашите бе капитанът Владимир Николов, отбелязъл 11 точки, а MVP на двубоя стана Александър Волков с 13.

Играта ни срещу Русия показа, че не притежаваме необходимия потенциал, за да достигнем до Олимпийските игри в момента и за съжаление за първи път от 2008 насам ще ги гледаме по телевизията.

Цветелин Петков

Leave a Reply