“Лъвовете” с труден успех на старта

Filed under: Други спортове by: ceco

Българският национален отбор по волейбол записа труден, но за служен успех срещу състава на Финландия в първия си двубой от група Б на европейските олимпийски квалификации. Пламен Константинов заложи на капитана Владимир Николов по диагонала, разпределителя Георги Братоев, центровете Николай Николов и Виктор Йосифов, посрещачите Тодор Скримов и Мирослав Градинаров, както и либерото Теодор Салпаров.

Миро Градинаров бе леко скован в началото, тъй като не очакваше да започне двубоя като титуляр. Това с еотрази на играта му и сбърка първите си два сервиса, както и няколко отигравания в нападение. Финландците започнаха по-уверено и логично взеха преднина от 3:1. В последствие разликата се запази при 6:3, както и при 8:5 за „синьо-белите”. Бърите атаки от зона 2 и зона 4 изненадаха българската блокада, която така и не намираше верния ритъм. „Суоми” успяха да задържат прднината си до второто техническо преекъсване, дошло при 16:13. Веднага след втората задължителна пауза, българите излязоха далеч по-мобилизирани. Две качествени отиграваня в защита и една мощна атака на Миро Градинаров доведоха до първото ни изравняване в срещата. ДВубоят продължи да върви точка за точка до 20:20, когато за първи път поведохме след отлична атака през центъра на Ники Николов. Финлкандците бързи изравниха, а самоотвержената игра на Владо Николов запази равенството при 22:22. Първи до геймбол достигнаха скандинавците, след като въпреки отчаяните ни опити в защита не успяхме да спасим една отскочила топка. Оянсиву ни върна в гейма след сервис в мрежата, а грешка на Георги Братоев доведе до втора възможност за финландците да завършат гейма. Те отново не се възползваха, защото Ники Николов отново бе безкомпромисен от зона 3. намиращият се в превъзходна форма Тодор Скримов „матира” защитата на Финландия с великолепен сервис за 26:25. Драмата стана напълно непредсказуема, след като финландците отново изравниха след блокаут на Ояесиву. Чудесно построен блок на финландците доведе ддо 3-я им геймбол при 27:26. при този резултат Владо Николов демонстрира класата си и успя да преодолее съперниковата блокада. Последва ас на Ники Николов, който ни осигури вотра възможност да приключим гейма. Централният ни блокировач изпълни още един мощен сервис, който бе отразен, но позволи на Мирослав Градинаров да се реваншира за неубедителната си игра с единична блокада, донесла победната точка в гейма.

Втората част започна много по-равностойно. До 6:6 никой от двата отбора не успя да дръпне в резултата. Техничната игра в нападение на Скримов и грешка на съперника ни усугири предимство от две точки на първата техническа пауза. По-активната игра на българите веднага се отрази на развоя в срещата и резултатът набъбна до 12 :8 в наша полза. Наставникът на символичните гости Туомас Самоувулоопита да промени статуквото на терена с отчаян таймаут, но положението стана още по критично за финландците, след като двата отбора се оттеглиха за почивка при 16:10. От тук нататак всичко беше в ръцете на българите. Отиграванията на нашите се полуаваха като на тренировка. Владо Николов и Скримов наказваха всяка грешка на противника, за да се стигне до закономерното 25:15.

И точно,когато трябваше да довършим съперника, за пореден път проявихме българския си манталитет и допуснахме отпускане, което позволи на съперниците ни да се върнат в двубоя. Непредизвикани грешки в началото на третата част „окрилиха” скандинавците, които дръпнаха в резултата с 4:1. Въпреки тов великолепната ни игра в защита бързо респектира финалндците и възстанови равенството за 5:5. в последствие успяхме да си усигурим и миннимално предимство преди първата задължителна пауза, дошла при 8:7. финландците се кативизираха при атаките от зона 4 и с мощни иззстрели по рпавата успяха да дръпнат с 13:10 в третата част. Стабилното им посрещане иминимизирането на грешките им позволи да задържат аванса си до настъпването на второто техническо прекъсване. Липсата на концентрация във завършващата фаза на „лъвовете” позволи на „Суоми” да увеличат аванса си до 18:13. Тогава настъпи сериозното пробуждне в нашите редици. Владо Николов и Скримов поведоха отбора към пълен обрат, достигайки до 19:19 точки. Диагоналът на „синьо-белите” Самеовуло обаче отново бе над всички и супя да осигури психологическо преддимство за тима си при 22:21. точната игра в нападение запази аванса на скандинавците до 23:22, а детинска грешка на втория ни диагонал Николай Учикув позволи на финландците да сервират при два геймбола в тяхна полза. Първият бе неуспешен, след грешка на аутсайдера в групата, но при втория Анти Силтала ни прекърши с единична блокада срещу Учиков.

Неуспешното включване на Учиков, доведе до завръщането на Владо Николов за 4-тата „партия”. Това веднага внесе „острота” в атаките ни и доведе до 7:4 в наша полза. Няколко неточни отигравания на Влади Иванов, който не се справяше по най-добрия начин с играта в защита, въпреки че титулярни му пост е либеро, доведоха до изравняване при 10:10. Статуквото се запази до 16:16, Скримов взе нещата в свои ръце и с две технични атаки успя да ни създаде предимство при 19:17. великолепна контратака на Йосифов обезкуражи съперника и увеличи аванса ни до 23:20. градинаров за пореден път показа, че се справя отлично и на блокадите, реализирайки 24-та точка. Финландците успяха да спасят два мачбола, но грешка на Силтала подари крайния успех за България, след 25:22.

Най-резултатен в срещата стана тодор Скримов, който отбеляза 26 точки, нанниза 4 аса и реализира една блокада. Освен това се отличи с 62 процента успешно нападение и 50 процента позитивно посрещане. Капитанът ни Владо Николов допълни 16 точки, а Ники Николов записа 14 на сметката си.

С 3-те точки, които записахме се изкачихме до втора позиция в групата. Лидер е тимът на Русия, който има по-добро геймово съотношение от нас. Тази вечер от 21:30 българско време предстои дербито в групата ни между Русия и Франция. „Петлите” са единственият отбор, който все още не е излизал на терена в немската столица.

Утре нашите излизат срещу тима на Русия от 19:00 ч. Другият мач от нашия поток е между Франция и Финландия.

Leave a Reply