Висша лига или странноприемница за грандове

Filed under: България - А група by: ceco

Българският футбол все повече губи популярността си и ако не са абсурдните решения на БФС, от където умишлено поддържат интереса към играта, може би тотално ще замре. Явно изхвърлянията от елита на редица грандове, неяснотите с лиценза, неразбориите с това, в кои точно ешелони трябваше да играят ЦСКА и Локомотив(Сф), реалното класиране в А група, недоизясненото „правило 21“, което доведе до комични ситуации, в които отборите вадеха младите си футболисти, след 10 минути игра, не са достатъчни за сезон и половина. Сега господата от „ Иван Асен II” искат за пореден път да запишат имената си с „черни букви“ в историята на българския футбол. И то по изключително неадекватен начин.

След като изхвърлиха ЦСКА, Литекс и Локомотив(Сф) от елита, футболните ни ръководители търсят начини да ги върнат. И трите отбора бяха напълно закономерно извадени от А група, след като бяха спазени всички разпоредби. Незнайно защо обаче почнаха да се търсят „вратички“, за да бъдат върнати. Това е демонстрация на всякаква липса на достойнство, след като от БФС „плюят“ върху собствените си правила. Никой не може да отрече, че това са големи отбори с общо 39 шампионски титли, със славна история и огромна заслуга за развитието на български футбол, но който сбърка трябва да си понесе последствията. В Италия никой не се съобразяваше с имена като Ювентус, Милан, Интер и Фиорентина, когато им наложиха изключително тежки наказания, а флорентинци извървяха пътя от най-долните ешелони в страната, за да се завърнат там където им е мястото. Защо за нашите отбори това да не важи?

Първо, както многократно алармирах ЦСКА, не трябваше да започва участието си от В група, а от областните групи, тъй като клубът бе обявен в несъстоятелност, но отново се намериха пролуки в системата, чрез които да бъдат нарушени наредбите. Искаха нов клуб щяха да го получат, но да започнат както си му е редът от „дъното“, така както направи тимът на Локомотив(Сф), който регистрира изцяло ново дружество, без никакви задължения. В ЦСКА обаче искат и „Вълкът да е сит и агнето да е цяло“. Е това няма как да се случи. Сега се говори, че новото дружество ФК „ЦСКА“ АД на Гриша Ганчев щяло директно да се включи в новосформираната Висша лига. Каква Висша лига ще е това и с какво ще е по-различна от доскорошната А група със 14 и 16 отбора, от която всички се оплакваха, заради голямата бройка на съставите, поради което нямало конкуренция, а двубоите лесно се манипулират. Нима с едно име ще сменим нагласите на хората и ще променим футбола си. Можем да го направи елитарен, но не и елитен. В тази Висша лига ще влизат само отбори с пари, а всички останали, които използват единствено футболни средства могат да гледат по телевизията футбол от „висша“ класа, за която вероятно ще се плаща още повече.

Защо в БФС позволяват на всякакви фалирали и пререгистрирали се отбори да прескачат по 1,2 или 3 сезона и да се включват директно в първия ни ешелон, докато другите години наред се борят за това право. Да за всеки е ясно, че А група без ЦСКА, Литекс и Локомотив(СФ) няма да е същата, но какво да кажат отборите от Б група, чиито квоти за майсторската ни група бяха намалени до 1+1. Освен това не е много сигурно, че отборът спечелил промоция като победител и евентуално вторият отбор спечелил баража ще покрият изискванията за новата Висша лига. Това може да обезсърчи редица кандидати още от сега и бързо да дръпнат „ръчната спирачка“, много преди края на сезона, което отново е предпоставка за „черно тото“. А и ако критериите за лицензиране във Висшата лига са по-сериозни от досегашните, кое гарантира че ще има 14 или 16 отбора, които да ги покрият, като се има предвид, че сега това е трудно и за 10-те ни участника в елита. Нима няма да се стигне пак до комична ситуация с малко отбори, но сред тях да са прогонените грандове. На всичко отгоре, ако наредбите се спазват докрай Литекс не би трябвало да има право да играе в първия ни ешелон през новия сезон, тъй като това е строго забранено. Новата Висша лига обаче няма да спазва никаква йерархия. В нея ще се влиза като на концерт, плащаш си и си вътре, не си плащаш гледаш по телевизията. Най-лошото е , че УЕФА няма право да се бърка във вътрешното структуриране на първенствата, така че тази пародия вероятно ще бъде осъществена.

Но какво точно ще представлява така наречената ни Висша лига. Според запознати щяла да бъде по шотландски модел. Същият шотландски модел, по който някои наивници се опитваха да спасят ЦСКА и да запазят традициите на автентичното дружество. Да, но ние не сме Шотландия, при нас нещата се случват по коренно различен начин. Там всички 42 отбора от лигите им имат равен дял и вземат решения по разпределението на телевизионните права наредбите и всичко останало. Нещо подобно искат да се получи и при нас. Всеки един от участниците в Лигата ще има равен дял от фирмата, която ще администрира първенството. Тя може да избере борд на директорите, който да следи за изпълнението на правилника и разпоредбите, но единствено футболните клубове могат да налагат промени по устава за първенството. Изпадналите отбори ще губят дела си от дружеството, докато новите тимове автоматично ще се сдобиват с техния дял.

До тук добре нещата изглеждат демократични, но дали няма този „лъвски пай“ да се услади на по-богатите отбори и да превърнем лигата в затворено общество, както се е случвало с Висшата лига на Англия преди години. Да квотният принцип ще се запази ще има изпадащи и влизащи отбори, но при положение че разполагат със значително по-голям бюджет от тимовете в Б група дали няма да се превърнат в асансьорни отборчета, които лавират между двата ешелона, за да прибират нужните средства за съществуването си, докато сериозни футболни школи могат да преустановят мизерното си кретане в Б група, без никакви надежди за бъдещето.

Цветелин Петков

Чудят се за наказание на Минев

Filed under: България - А група by: ceco

Нов заплетен казус е на път да обърка тотално отборите в А група. Бранителят на Левски Веселин Минев получи жълт картон в дербито срещу Лудогорец, който трябваше да бъде 5-ти на сметката му, което да доведе до наказание от 1 мач. 4-тото официално предупреждение на Минев обаче е именно в последния двубой от първенството с Литекс, а мачовете на „оранжевите“ са анулирани. От Левски са изпратили запитване до БФС, но така и не са получи категоричен отговор и ще изчакват решението на дисциплинарната комисия.

БФС не излезе с категорична теза за картоните, както и головете от срещите на всички отбори, които са се изправяли срещу ловчанлии. По всяка вероятност обаче всякаква статистика от тези двубои ще бъде анулирана.

НАП иска още 8 млн. от ЦСКА

Filed under: България - А група by: ceco

НАП е отправила искане за нови 8 млн. лв. Задължения на ЦСКА. Става въпрос за последните 6 месеца от управлението на Александър Томов между 2013 и 2015 година. Първоначално Дора Милева отхвърли исканията, но крайното решение ще бъде на съда. Делото се отлага с около месец, тъй като съдията Цветан Ценов се самоуби през тази седмица.

Постоянният синдик на ЦСКА вече призна 11 млн. лв задължения към НАП, а общия брой до момента възлиза на около 21 млн.. Освен това възражения за още 4 млн, които бяха отхвърлени ще бъдат разгледани от СГС.

Терзиев преподписа с „орлите“

Filed under: България - А група by: ceco

Бранителят на Лудогорец Георги Терзиев преподписа договора си със „зелените“. Стоперът от дълго време преговаряше с ръководството и настояваше за по-високи финансови параметри в контракта си. УС на шампионите в крайна сметка се е съгласил и е решил да повиши заплатите на всички българи, които имаха претенции, че чужденците вземат в пъти по-високи възнаграждения от тях. Споразумението на Терзиев с „орлите“ изтичаше през лятото.

Терзиев е в клуба от 2013 година, когато премина на „Лудогорец Арена“ от състава на Черноморец.

Литекс стига до арбитраж

Filed under: България - А група by: ceco

Ръководството на Литекс обяви официално, че ще отнесе казуса с изхвърлянето си от А група до Спортния арбитраж в Лозана. Въпреки, че „оранжевите“ не получиха спогодба с БФС да отправят до спортния арбитраж, ловчанлии ще опитат да се преборят за правата. Президентът на клуба Трифон Попов разкри 3-те точки, за които клубът ще настоява.

Първо: 4-кратните шампиони на България ще претендират за запазване на мястото си в елита.

Второ: ако това бъде изпълнено, наказанието им да бъде заменено с друго(отнемане на точки или финансова санкция).

Трето: ако бъдат извадени окончателно от елита, да получат право да се завърнат в А група, при спечелна промоция от дублиращяи отбор на Литекс.

Един поглед към регламента на БФС показва, че при подобно наказание извадения отбор няма право да се възвърне в ешелона, който е напуснал през следващия сезон. Освен това дублиращият им отбор трябва служебно да бъде изпратен в аматьорските лиги, независимо от мястото, което ще заеме в крайното класиране на Б група.

Всичко това обаче са хипотези, тъй като без сключено споразумение с БФС, ловчанлии, дори нямат право на арбитраж. Същият проблем преди време имаха и ЦСКА, които не стигнаха до такова споразумение с футболната ни централа. В последствие футболната ни управа бе глобена от УЕФА, но това не промени нищо, а ЦСКА загуби европейския си лиценз.

Щабът на Левски подобно на „оранжевите“ ще опита да промени класирането в А група и да предотврати анулираните точки от актива на Литекс, за да не получи Лудогорец предимство от 5 точки.

„Оранжевите“ се разделиха с капитана си

Filed under: България - А група by: ceco

Тимът на Литекс се раздели с още една от звездите си. След като голмайсторът на ловчанлии Данило Асприля напусна „Покрития мост“ и пое към ОАЕ, с „оранжевите“ се сбогува и капитанът им Страхил Попов. Стоперът е подписал договор с турския Касъмпаша за период от година и половина, но има опция за удължаването му с още една. Централният бранител ще играе при „светолосините“ с номер 90.

Сериозната разпродажба на основни футболисти е огромна индикация, че 4-кратните шампиони на страната почти със сигурност напускат А група. Нека припомним, че специално сформираната комисия по казуса с изхвърлянето им трябва да даде окончателен отговор за бъдещето на клуба на 11-ти януари.

Появи се спасителна “ вратичка за Литекс

Filed under: България - А група by: ceco

Адвокатът на Литекс Румен Константинов заяви пред медиите, че има „вратичка“, която може да остави „оранжевите“ в елита. Юристът е категоричен, че доводите на клуба са напълно регламентирани и има възможност, макар и малка „оранжевите“ да продължават да се изявяват в А група. Константинов допълни, че няма как да сподели каква е възможността, преди да бъде взето окончателното решение по казуса. Той сподели, че комисията е достигнало до становище, но не е коректно да го коментира, а крайното решение предстои.

Впрочем съдбоносното заседание бе изместено за 13-ти януари от 15:00 часа, когато се очаква да има представители от всички поканени институции. На предишните две събрания липсваха представители на спортното министерство.

Кукоч се забърка в нов скандал

Filed under: България - А група by: ceco

Поредно скандално разкритие от кухнята на българския футбол разтърси общественото пространство. Оказа се, че бившият футболист на ЦСКА Тончи Кукоч е предложил 10 000 евро на заместник-изпълнителния директор на БФС Павел Колев, за да му уреди служебна бележка от централата. Поне това твърди Колев на профила си в социалната мрежа. Предоставяме ви пълния текст от фейсбука на бившия журналист, цитиран дословно:

„Седя си на Stadio Olimpico и се чудя колко автобуса може да паркира Руди Гарсия на голлинията, звъни ми телефонът. „Брате, Кукоч съм!“ „Кой Кукоч“, викам и се опитвам да надвикам 80 000 по трибуните около мен. Отсреща: „Тончи Кукоч!“

Изправих се рязко, все едно Флоренци пак е вкарал гол от 50 метра. Този Тончи Кукоч, много моля да не се бърка с Тони Кукоч, който се прочу с лудориите си по нашите терени с екипа на ЦСКА?! И плю по всички футболни федерации – БФС, Хърватски ногометни савез и т. н.!

„Откъде ми имаш номера“, питам. „Георги Градев ми го даде!“ Шах и мат! Тук вече нещо не е наред, викам си. За какво се обажда ли? Трябвало да се изпрати бележка от БФС, че ЦСКА е в аматьорския футбол. Иначе ФИФА нямало да му разреши да играе за „Ливорно“. Дотук добре.

Обещавам да се запозная със случая и да помогнем с каквото можем. И сега следва кулминацията. След минути получавам по What’s App три съобщения от името на същия Тончи Кукоч. На английски и гласящи следното:

Brate…pisat cu ti na engleski..
This is betwen me and you…please send me Document that Cska is in amater league.
This document l must send to Fifa.without this l cant play…give me your bank acount,l send you 10 000 euro for this document.just send me.
Only you can save me..if you dont want send me,l came in bulgarian speak with other people

I dont tell nobody that l give you the money

Just please send me here in what app this document

С две думи, хем ми предлага пари (чудно с кого ли е работено преди мен така във федерацията, та са решили, че и с мен може, аз се сещам, ама по-добре да си мълча), хем има и заплаха някаква – загадъчните other people. Защо, бе брате?! С каквото може ще помогнем и без пари, в неговия случай много не можем, но това е друга тема, свързана с картотекиране извън трансферен период. Защо трябва да прибягваме до такива методи?! И дали някой не стои зад тази работа, както и зад много други, с цел да се оцапа БФС с кал?
Добре дошли в моя свят:-)“

Шампионите бранят върха, на „Овча купел“

Filed under: България - А група by: ceco

След множество скандали, мелодрами и циркови изпълнения редовния сезон на българския футболен шампионат е към своя край. За пореден път нападките извън терена преобладаваха пред зрелищните изпълнения на „зеления” килим, но това е запазена марка за родния футбол. Все пак привържениците на играта с коженото кълбо, не са лишени от насладата, която им осигуряват интригата за титлата и европейските квоти, които ще бъдат разпределени в заключителната фаза на плейофите. Макар и късно, напълно закономерно, тимът на Лудогорец се завърна на върха в първенството. „Зелените” все още не са се преборили напълно с комплекса „пролет извън Европа”, но високата им класа и сериозните амбиции успяват да компенсират липсата на концентрация и мотивация, в някои от двубоите. От съществено значение за първата им позиция беше и „фалстартът” на основния им конкурент ЦСКА, който записа две изненадващи загуби, от началото на пролетния дял на първенството, съответно от Локомотив(Сф), с 1:3 на „Надежда” и Берое, с 0:1 на „Българска армия”. Явно финансовите затруднения в „Борисовата градина” продължават да влият на представянето на футболистите, а нереалните цели, които афишира в медийното пространство Александър Томов, не само граничат с абсурда, но и внасят допълнително психическо напрежение в съблекалнята на „червените”. „Армейците” успяха да се докарат до нелепата ситуация, да се превръщат в „спасител” за „кръвния си враг”, Левски, след като именно директният им сблъсък с Ботев(Пд), в Коматево, ще определи последната квота за първата шестица в плейофите. Победа или равенство за вицешампионите, почти със сигурност ще изпрати Левски(ако разбира се „сините” достигнат до трите точки, в домакинството си срещу Марек) в битката за медалите и разпределението на „визите” за Европа. Лудогорец на свой ред успя да излезе от миникризата, в която се намираше, благодарение на най-добрия възможен „антибиотик”, а именно Левски. Не веднъж „сините” са се превръщали в психологически „допинг” за „орлите” в най-тежките им моменти. Нека припомня на футболните привържениците, първия сезон на лудогорци в елита, когато бяха натрупали 3 поредни загуби, в началото на пролетния дял от първенството, но именно успехът над 26-кратните шампиони с 0:1 на „Герена” ги върна в победния „коловоз”, за да ги отведе допървата шампионска титла. Предвид тежкия сблъсък, който очаква ЦСКА в 22-я кръг, пред шампионите се открива идеална възможност да се откъснат в класирането. Предстоящият им двубой срещу Славия, в столичния квартал „Овча купел”, обеча не се очертава да бъде толкова лек. „Белите” не са сред най-удобните съперници на „зелените”, въпреки че и те имат запазено място в дългия списък на отборите, с отрицателен баланс в сблъсъците от първенството, срещу трикратните шампиони( в момента това са всички настоящи тимове в А група). Съперниците са се изправяли един срещу друг в 7 шампионатни двубоя до момента, като в 4 от тях победата е била в полза на „орлите”, два пъти двубоите са завършвали наравно, а „белите” са записали 1 успех на сметката си. Лудогорци имат категорично предимство и в головата разлика с реализираните си 17 попадения и допуснати едва 4. Далеч по-мащабно и зрелищно е съперничеството между двата, извън очертанията на терена.  Още от дебюта на разградчани в елита, се започна със словесните атаки между двете ръководства, а феновете на двата тима, обогатиха футболния ни фолклор със забавни вицове и игра на думи, след историческия успех на лудогорци с 6:0, в Каварна. Това е едно от най-категоричните поражения за славистите в цялата история. В последствие, „белите” успяха частично да измият срама, превръщайки се в първия столичен тим, достигнал до победа срещу „зелените” в шампионатен сблъсък, след като надделяха с 3:2, в изключително епичен и скандален двубой в София, през пролетта на 2013 година. Преди две години страстите мжеду двата щаба ескалираха и на трансферния пазар. Бившият футболист на „орлите” Мирослав Антонов дълго време съди „зелените”, за да успее да се измъкне от „тиранията”, на която е подлаган в Разград, според адвоката му Георги Градев. В крайна сметка таранът успя да премине в редиците на Славия, но така и не се наложи в състава на столичани. По време на следващия сезон „искрите”, които прехвърчаха между „Овча купел „ и „Лудогорец Арена” все повече приличаха на „мълнии. В типичния си екстравагантен стил Веннци Стефанов заяви, че в Разград растат единствено тикви, а привържениците от Лудогорието му отговориха с шеговите шаржове и огромна тиква, която донеса в София. Напрежението се прехвърли на терена, където лудогорци срещнаха доста трудности и зааписаха нулево равенство на „Овча купел” и измъчен успех с 2:1 в Разград. Година по-късно, великолепната форма на разградчани лиши „зелено-белите” сблъсъци от всякаква интрига. Шампионите записаха класически успех с 0:3 като гост, последван от още по-убедителното 4:0 в столицата на Лудогорието. Категоричните успехи през миналогодишната кампания, явно успокоиха „зелените”, които допуснаха изненадващо нулево равенство, по време на есенния дял от първенството. Добрата новина за „орлите”, преди началото на двубоя е, че звездата на тима Марселиньо е почти напълно възстановен и ще бъде включен в групата за двубоя. По всяка вероятност обаче, наставникът на тима Георги Дерменджиев няма да рискува с пускането му, в началото на срещата, поради тежкия терен. „Диригентската палка” отново ще бъде поверена на Ешпиньо, който не бе убедителен в ролята си на плеймейър, в дербито с Левски. Неговото място в дефанзивния вал на полузащитата, ще заеме Абел Анисе. Като титуляр се очаква да започне и централният бранител Георги Терзиев, който страдаше  от контузия  по време на подготовката и отстъпи титулярната позиция на французина Александър Барт. Шанс за изява може да бъде даден и нанеубедителния от началото на сезона Върджил Мисиджан. Холандецът разочарова с изявите си през тази година, което принуди треньорския щаб да преквалифицира Вандерсон в ляво крило. Експериментът се оказа изключително сполучлив, тъй като кариоката съумява да изпозлва по великолепн начин комплексните си качества, за да бъде максимално ефективен в пробивите си по фланга и центриранията в наказателното поле на съперника. Двубоят в София е от изключитела важност, тъй като евентуална победа на „зелените” може да успокои страстите в Разград и да внесе допълнително напрежение в лагера на „червените”.

Вероятен състав на Лудогорец: Стоянов, Кайсара, Минев, Терзиев, Моци, Дяков-капитан, Анисе, Ешпиньо, Мисиджан, М. Александров. Безяк.

Контузени: няма

Наказани: няма

(прогноза: 0:2)

Мисия „Нова титла“ стартира в Ловеч

Filed under: България - А група by: ceco

Еуфорията около международните успехи е изключително опияняваща, но идва момента на „изтрезняването” и завръщането в пошлата действителност. Всеки, който се е докоснал до магията на Шампионската лига остава „белязан” за цял живот, но за да попаднеш отново под „светлината на прожекторите трябва да си го заслужиш. Именно на тази философия трябва да заложи българският шампион Лудогорец, по време на пролетния дял от първенството, защото пътят към „червения килим” минава през прашните друмища на родната А група. „Репетициите” приключиха и дойде време за „спектакъла”, наречен българско първенство. Няма да изненадам никого, посочвайки   „Зелените” като „основните заподозряни” в битката за златните медали. За разлика от миналогодишната кампания обаче, пътят им няма да е „постлан с рози”, а шампанското изстинало, няколко кръга преди края. Известната максима, която гласи, че „целта оправдава средствата”, важи с пълна сила за шампионите. Заветната цел, безспорно бе Шампионската лига, но бе постигната за сметка на лекото отстъпление в шампионата. От тук нататак няма място за грешки. Всяко подхлъзване в страни може да е фатално и да отдалечи лудогорци от „приказния свят” на най-комерсиалния клубен турнир в света. Атаката на 4-тата поредна титла може да се окаже най-трудната до момента. Ако приемем, че първата бе плод на лавинообразния устрем на новобранците в елита, втората бе логичното продължение на успешния модел, макар и спечелена по изключително инфарктен начин, то третата представляваше следствие от непрекъснато повишаващата се класа на „орлите” и окончателното им „коронясване” в абсолютен пълновластник по българските терени. Вичките тези титли представляваха част от етапите на светкавичното развитие на един грандиозен дългосрочен проект, който се разрасна до запазена марка за българския футбол на Стария континент. Огромната власт означава и огромни отговорности. Не един и двама велики императори са се „опарили” от самонадеяността и величието си. Лудогорци трябва да „внимават” да не изпият „отровната чаша”, защото тя ги дебне от всички страни. Успехите на разградчани мотивират позакъсалите столични грандове, които се опитват да „възкръснат от пепелта”. Въпреки финансовите сътресения и вътрешни междуособици, ЦСКА все повече заприличва на основен конкурент за титлата, а и именно една титла и успешно представяне в Европа, може да реши голяма част от неприятностите им. „Сините” на свой ред не се поколебаха да се доверят на един от „архитектите” на „чудото” лудогорец в лицето на Стойчо Стоев, който дебютира на „Герена” по отличен начин. Не са за пренебрегване и Локомотив(Сф), Литекс и Берое, които биха превърнали първата шестица, в „зоната на здрача” за кандидат-шампионите. По всяка вероятност настоящото първенство ще бъде едно от най-оспорваните, не само по отношение на битката за трофея, но и при разпределението на европейските „визи”. В този ред на мисли има няколко важни фактора, които сериозно могат да попречат на лудогорци. Това са: липсата на достатъчно мотивация, в някои от футболистите, които най-вероятно ще напуснат тима от лятото, трудната пренастройка за сблъсъците от вътрешния календар и липсата на нови попълнения в „зеления лагер”. Да за всеки е видно, че Лудогорец притежава огромна класа и без нови скъпоплатени звезди, но конкурентите им определено не тъпчат на едно място и ако „орлите” не демонстрират това, на което са способни, със сигурност ще изпитват трудности през тази пролет. 3-те точки аванс, с които разполага ЦСКА, не са фатални, но разградчани показаха, че не са непобедими в първия си официален двубой, след зимната пауза. Възпитаниците на Георги Дерменджиев допуснаха изненадващо поражение, в гостуването си на Берое, в Стара Загора, след като отстъпиха в първия си осминафинален двубой за „Купата на България” с 1:2. Успехът на заралии, не се оказа достатъчен за възпитаниците на Петър Хубчев да продължат напред, но концентрира вниманието върху някои пробойни в играта на „зелените”. Видно бе, че Чворович е далеч от класата на Влади Стоянов и определено носеше вина за негативния резултат в „града на липите”. На ниво не бяха и централният бранител Александър Барт, както и Абел Анисе, който замени капитана Светослав Дяков. Оставаме на страна лежерния подход на „орлите” към срещата и се съсредоточаваме към спортно-техническите прийоми. Фрапиращи бяха трудностите на „орлите” да изнасят топката в предни позиции. Дефанзивните полузащитници на тима не подпомагаха достатъчно колегите си от центъра на отбраната в това отношение, което създаваше анархия в близост до централната линия на терена. Показателен беше и начинът, по който се разкъсваха отделните линии в постройката на тима. На моменти се създаваше впечатлението, че „зелените” не разполагаха с полузащитници. Изолираността на централния нападател също се заформя като проблем в играта на шампионите. Бавните многоходови атаки, даваха възможност на противниковите бранители да неутрализират Роман Безяк на върха на нападението. Предвид слабата форма на Юнес Хамза, именно този пост се очертава като най-неконкурентен в редиците на разградчани. Няма как да не спомена и нещо положително. Наставникът на „орлите” Георги Дерменджиев реши проблема с текучеството на флангови футболисти, преквалифицирайки бразилеца Вандерсон в ляво крило. Това се оказа изключително ефективен ход, тъй като кариоката засили конкуренцията сред офанзивните футболисти, а освен това е доста продуктивен и в дефанзивен план. „Златното воле” на шампионите определено отстъпва на партньорите си по фланга в линейната скорост, но за сметка на това компенсира с прецизно навлизане във вътрешността на игрището и умелото владение на топката. Справя се отлично с изнасянето на коженото кълбо, тогава когато се наложи, а освен това демонстрира и великолепна точност при центриранията. Освен това новото му амплоа държи в кондиция: Абало Мисиджан и Михаил Александров, които постоянно трябва да се борят за титулярна позиция. Първото сериозно изпитание пред българския евробоец е съставът на Литекс. Ловчанлии се намират на незавидната 5-та позиция с актив от 32 точки. Дербито е от изключителна важност и за двата отбора, тъй като може да отдалечи лудогорци от титлата или да изхвърли „оранжевите” от челната шестица.

Едно е сигурно. Това е най-вълнуващото провинциално дерби в последните няколко години и отново ще предложи незабравими емоции на българските привърженици.

Вероятен състав на Лудогорец: Стоянов-капитан, Кайсара, Минев, Моци, Терзиев, Златински, Ешпиньо, Марселиньо, Мисиджан, М. Александров, Кишада.

Наказани: няма

Контузени: Дяков, Безяк

(прогноза 1:2)